Opiskele esportsia JAMIssa!

  Haluatko työskennellä esportsin parissa?         Haluatko kehittyä kilpapelaajana?

Kun opiskelet Jamissa merkonomiksi tai datanomiksi, voit valita osaksi opintojasi kaksi esportsiin suuntauvaa tutkinnon osaa. Voit suorittaa kaksoistutkinnon Alajärven lukiossa. Meillä on myös ilmainen opiskelija-asuntola.

Kummassakin tutkinnon osassa rajoitettu määrä aloituspaikkoja. 

Opinnot alkavat elokuussa 2019.

Esport-liiketoiminta

Kilpapelaaminen

Esport-liiketoiminnassa osallistut OUTLOAD-kilpapelitapahtuman järjestämiseen. OUTLOAD on kuin pieni työpaikka oppilaitoksen sisällä – sillä on omat työskentelytilat, opiskelijoiden itsensä sopimat työajat ja laaja valikoima erilaisia työtehtäviä. 

Esport-liiketoiminnassa opiskelijat työskentelevät mm myynnin, markkinoinnin, turnausjärjärjestelyjen, mediatuotannon ja tietoverkkoinfran parissa. Osa opiskelijoista toimii tiimijohtajina ja johtavat oman opiskelijatiiminsä työskentelyä. 

Kun tapahtuma ohi, jaetaan sen tuottamat voitot järjestäjien kesken.

Kilpapeliopinnoissa keskityt luonnollisesti siihen olennaisempaan – eli pelaamiseen. 

Lukuvuoden aikana keskityt niin joukkue- kuin yksilöharjoitteluun. Muodostat muiden opiskelijoiden kanssa oman tiimin, jonka kanssa harjoittelette sekä osallistutte online- ja lan-turnauksiin. Sinua ja tiimiäsi auttaa kehittymään oma valmentaja, joka on viikoittain käytettävissänne.

Pelaamisen lisäksi opinnot sisältävät myös fyysistä kuntoilua ja ravintotietoutta. Opintoihin sisältyy myös säännöllisen unirytmin hallintaa osana arkea sekä opit kokonaisvaltaiseen urheilulliseen elämäntapaan. 

Kilpapelinä opinnoissa on Counter-Strike: Global Offensive.

Sinä päätät itse, paljonko esport-opintoja haluat opiskelella. Voit valita opintoihisi esport-liiketoiminnan, kilpapelaamisen tai kummatkin! 

Esport-opinnot ovat paikallisesti tarjottavia, vapaasti valittavia tutkinnon osia. Kun aloitat opinnot, sinulle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämisen suunnitelma eli HOKS johon valintasi kirjataan.

Järviseudun ammatti-instituutti eli JAMI sijaitsee Etelä-Pohjanmaan kauniilla Järviseudulla.

Oppilaitoksella on neljä toimipistettä ja ne sijaitsevat Alajärvellä, Kurejoella, Alavudella ja Lappajärvellä.

Esport-opintoja voit suorittaa Alajärven toimipisteessä osoitteessa Hoiskontie 25.

Kiinnostaako sinua liiketoiminta vai tieto- ja viestintätekniikka? 

Valittavanasi on kaksi perustutkintoa: liiketoiminnan perustutkinto (merkonomi) ja tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto (datanomi). 

Kummankin perustutkinnon laajuus on 180 osaamipistettä ja opintojen arvioitu kesto 2-3 vuotta, riippuen koulutus- ja työtaustastasi.

Usein kysytyt kysymykset

Datanomi eli tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto.

Datanomi osaa asentaa, testata ja dokumentoida asiakkaan työtehtäviin soveltuvan työasemalaitteiston, sovellusohjelmat sekä tarvittavat tietoliikenneyhteydet. Datanomi opastaa asiakkaita järjestelmien käyttöönotossa ja varmistaa laitteistojen ja ohjelmistojen toimivuuden. Hän laatii tarvittavat käyttöohjeet sekä suunnittelee ja toteuttaa annettavan koulutuksen ja opastuksen. Hän ylläpitää tarvittavia tietokantoja ja tietokantaympäristöjä. Hän ratkaisee ohjelmien ja laitteiden käytössä esiintyviä ongelmia. Hän huolehtii tietojärjestelmän tietoturvasta ja varmuuskopioinnista. Hän avustaa ja ohjaa asiakasta työpisteen ergonomisten ratkaisujen suunnittelussa ja toteutuksessa. Hän käsittelee ja dokumentoi asiakkaiden palvelupyyntöjä. Hän hallitsee alan englanninkielistä terminologiaa.

Merkonomi eli liiketoiminnan perustutkinto.

Tutkinnon suorittajalla on asiakaslähtöistä liiketoimintaosaamista, viestintä- ja vuorovaikutusosaamista, kielitaitoa sekä talouden hallinnan osaamista. Hän toimii erilaisissa digitaalisissa ympäristöissä ja verkostoituu ammatillisesti. Hänellä on perusvalmiudet yrittäjyyteen ja valmiudet kehittyä lähiesimiestehtäviin. Tutkinnon suorittaneella on valmiudet uusien tuotteiden ja palveluiden sekä asiakaskokemuksen kehittämiseen.

Opiskelija voi valintojensa pohjalta hankkia osaamista esimerkiksi seuraavilta alueilta:

 • asiakaspalvelu, myynti ja palvelumuotoilu,
 • kirjanpito,palkanlaskenta, laskutus ja reskontran hoitaminen
 • projektissa toimiminen ja tapahtumatuotanto
 • markkinointiviestintä ja sisällöntuotanto
 • yritystoiminnan suunnittelu ja yrityksessä toimiminen.

Esports tai e-urheilu on tietokoneella tai konsolilla pelaamista kilpailullisesti.

Perinteisellä harrastepelaamisella ja kilpailullisesti pelaamisella on suuri ero. Siinä missä harrastepelaamisessa kyse on mukavasta ajanviettämisestä ja tavasta rentoutua, esportsissa haetaan urheilijamaisesti maksimaalista suorituskykyä. Tämä tarkoittaa niin yksilötasolla kuin joukkueena tiukkaa tavoitteellista harjoittelua, taktisten elementtien hiomista ja yhteispelin herkistämistä. 

Esport on nosteessa. Nuoria on aina kiinnostanut pelaaminen mutta nyt perinteisen harraste- ja hupipelaamisen rinnalle on noussut uusi milleniaalien sukupolvi, jota kiinnostaa pelaaminen ammattimaisesti. 

Telia, Suomen elektronisen urheilun liitto SEUL ja Kajaanin ammattikorkeakoulun 2018 tekemän markkinatutkimuksen mukaan:

 • Elektroninen urheilu on 18-29 vuotiaiden miesten keskuudessa jääkiekon kanssa kiinnostavin urheilun muoto.
 • 25-34 -vuotiaat ovat merkittävän suuri e-urheilun seuraajaryhmä.
 • E-urheilusta kiinnostuneita miehiä on 73% ja naisia 27%.
 • Yli 80% e-urheilusta kiinnostuneista on alle 45-vuotiaita.
 • E-urheilua näytettiin suomalaisilla TV-kanavilla n. 65 tuntia vuonna 2018, verkko on kuitenkin medioista täysin ylivoimaisesti ykkönen.

Esport ei ole pelkästään pelaamista. Varsinaisen kilpapelaamisen ympärille on rakentumassa suuri ekosysteemi johon kuuluvat olennaisesti mm kilpapeliturnaukset, kilpapeliorganisaatiot, streamaajat ja lajiliitto.

Tähän saakka edellämainittuja taustatoimijoita ovat pyörittäneet pelaajat itse, pääsin harrastelijamaisesti. Toiminnan ammattimaistuessa näihin toimiin kaivataan yhä enemmän ja enemmän esimerkiksi liiketoiminnan sekä tieto- ja viestintätekniikan ammattilaisia.

Esport-opintoihin sisältyy kaksi tutkinnon osaa:

 • Esport-liiketoiminta
 • Kilpapelaaminen

Esport-liiketoiminta pitää sisällään tapahtumatuotantoa, myyntiä, markkinointia, tuotekehittämistä, palvelumuotoilua ja tietoliikennesuunnittelua.

Kilpapelaaminen keskittyy joukkue- ja yksilöharjoitteluun. Tutkinnon osa sisältää myös liikuntaa ja ravintotietoutta. 

Voit tutustua tutkintojen sisältöihin, tutkinnon osiin ja arviointiin ePerusteissa.

Liiketoiminnan perustutkinto.

Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto.

Järviseudun ammatti-insituutti tarjoaa opiskelijoilleen ilmaisen asuntolan. Asuntola sijaitsee Kurejoella, noin 5km päässä Alajärven toimipisteeltä. Kurejoelta on Alajärvelle säännöllinen bussiyhteys. Asuntolapaikkoja on rajallinen määrä. Asuntola-asioissa voit olla yhteydessä koulutusalajohtaja Henna Latvalaan (henna.latvala@jamin.fi).

Vuokra-asuntoja voit tiedustella myös Alajärven kaupungin asuntotoimistosta

Alajärven kaupungin asuntotoimisto Alvar Aallon tie 1, 62900 ALAJÄRVI.

Aukioloajat ma-pe 9-15.

Vuokra-asunnot: Kaija Sivula, p. 0400 295 232 tai (06) 2412 2261, kaija.sivula(at)alajarvi.fi

Kilpapelipuolelle peliksi olemme valinneet Counter-Strike: Global Offensiven. Counter-Strike: Global Offensive eli CSGO on yksi maailman seuratuimmista kilpapeleistä.

Seulin tekemän tutkimuksen mukaan Suomen seuratuimmat kilpapelit ovat:

 • Counter-Strike: Global Offensive (58%)
 • PlayerUnknown’s Battlegrounds (46%)
 • Overwatch (43%)

Voit luonnollisesti pelata ja harjoitella sivutoimisesti muitakin pelejä mutta pystymme tarjoamaan valmennusta ainoastaan Counter-Strikeen.

Koulutus on ilmainen.

Jamin Kurejoen toimipisteestä voit tiedustella vapaita paikkoja opiskelija-asuntolasta. Asuntola sijaitsee kauppikselta (Hoiskontie 25) noin 5 km päässä sijaitsevan luonnonvara-alan toimipisteen yhteydessä. Asunnot ovat pääasiassa 8 hengen soluasuntoja. Vapaita asuntolapaikkoja on rajallisesti ja ne myönnetään hakemusta vastaan. Opiskelija-asuntolassa asuminen on maksutonta. Vapaita paikkoja opiskelija-asuntolasta voi tiedustella koulutusalajohtaja Henna Latvalalta, henna.latvala@jamin.fi.

Vapaita vuokra-asuntoja voit myös tiedustella Alajärven kaupungilta.  

Yhteishaku 2020

Peruskoulunsa keväällä 2020 päättävät hakevat koulutukseen opintopolku.fi -sivustolla helmi-maaliskuussa. Kun haet koulutukseen opintopolussa, valitse hakulomakkeessa oppilaitokseksi Järviseudun ammatti-instituutti, Alajärven toimipiste. Tämän jälkeen valitse joko Liiketoiminnan pt tai tieto- ja viestintätekniikan pt. 

Täytä myös alla oleva hakulomake tarkempia lisätietoja varten.

Jatkuva haku

Peruskoulunsa aikaisemmin päättäneet voivat hakea koulutukseen jatkuvassa haussa. Täytä alla oleva hakulomake mihin vuodenaikaan tahansa. 

Heräsikö kysyttävää?

Mikko Kalijärvi
Vastuuopettaja
050 3717349
mikko.kalijarvi@jamin.fi

Henna Latvala
Koulutusalajohtaja
040 358 0922
henna.latvala@jamin.fi