Opiskele esportsia Järviseudulla

lukiossa tai ammatillisessa oppilaitoksessa

Suomen monipuolisin esport-koulutuskeskittymä

60 esport-opiskelijaa / vuosi

Järviseudun ammatti-instituutissa on 20 aloituspaikkaa kilpapelilinjalle ja 10 aloituspaikkaa esport-liiketoimintaan. Alajärven lukiolla ja Vimpelin lukiolla on kummallakin 15 aloituspaikkaa kilpapelilinjalle.

Kolme oppilaitosta

Järviseudun ammatti-instituutissa on ollut esport-opintoja jo vuodesta 2014 lähtien. JAMIn kilpapelilinja aloitti syksyllä 2019. Alajärven ja Vimpelin lukioiden kilpapelilinjat käynnistyvät  syksyllä 2020. JAMIssa voit opiskella itsellesi samalla ammatillisen perustutkinnon: IT-tukihenkilö tai merkonomi.

Yhdistä opiskelu ja kilpapelaaminen

Opiskelun ja kilpapelaamisen yhdistäminen ei ole koskaan ollut näin helppoa. Opiskelit sitten JAMIssa, Alajärven lukiossa tai Vimpelin lukiossa, on sinulla Suomen parhaimmat puitteet harjoittaa pelaamista ja hoitaa opintosi siinä samalla. Kilpapeliopinnot ovat samat, opiskelit sitten amiksessa tai lukiossa.

Oikeaa liiketoimintaa

JAMI on ainoa toisen asteen oppilaitos Suomessa, jossa voi opiskella esport-liiketoimintaa. Esport-liiketoiminta on oikeaa liiketoimintaa ja opiskelijat saavat palkkaa opiskeluajaltaan. Esport-liiketoiminnassa opiskelijat järjestävät peliturnauksia ja tapahtumia.

10 kurssia / 15 osp kilpapelaamista

Laaja 10 kurssin / 15 osaamispisteen kokonaisuus on räätälöity kilpapelaajan tarpeisiin – opinnoissa on pelivalmennuksen lisäksi runsaasti liikuntaa. Kilpapeliopinnot ovat sisällöltään identtiset, opiskelit sitten lukiossa tai amiksessa.

30 osaamispistettä amiksessa

Ylivoimaisesti Suomen laajin esport-opintotarjoitin löytyy JAMIsta. Opiskeltavana on kaksi kokonaista tutkinnon osaa esportsista – kilpapelaaminen ja esport-liiketoiminta. 

Ammattilaisjoukkue Veto

Mikä olisi kilpapelilinja ilman pelaajapolkua ammattilaisjoukkueeseen? Esportkoulun yhteistyökumppanina toimii Veto Esports, jonka edustusjoukkue pelaa kaikissa kotimaisissa pääsarjoissa.

Ammattivalmentaja

Esportkoulun valmennuksista vastaa Suomen ensimmäinen pelivalmennusorganisaatio Incoach. Valmennuksessa otamme huomioon yksilölliset tarpeesi ja räätälöimme valmennusohjelman sen mukaan.

Play Video

Katso esittelyvideo

Esport-liiketoiminta

15 osp

Esport-liiketoiminnassa osallistut OUTLOAD-kilpapelitapahtuman järjestämiseen. OUTLOAD on kuin pieni työpaikka oppilaitoksen sisällä – sillä on omat työskentelytilat, opiskelijoiden itsensä sopimat työajat ja laaja valikoima erilaisia työtehtäviä.

Esport-liiketoiminnassa opiskelijat työskentelevät mm myynnin, markkinoinnin, turnausjärjärjestelyjen, mediatuotannon ja tietoverkkoinfran parissa. Osa opiskelijoista toimii tiimijohtajina ja johtavat oman opiskelijatiiminsä työskentelyä.

Kun tapahtuma ohi, jaetaan sen tuottamat voitot järjestäjien kesken palkkana.

Katso esittelyvideo

Kilpapelaaminen

10 kurssia / 15 osp

Kilpapeliopinnoissa keskityt luonnollisesti siihen olennaisempaan – eli pelaamiseen. Lukuvuoden aikana keskityt niin joukkue- kuin yksilöharjoitteluun. Liityt muiden pelaajien kanssa Veto akatemiaan, jonka kanssa harjoittelette sekä osallistutte online- ja lan-turnauksiin. 

Sinua ja tiimiäsi auttaa kehittymään oma valmentaja, joka on viikoittain käytettävissänne. Pelaamisen lisäksi opinnot sisältävät mm fyysistä kuntoilua ja ravintotietoutta. Opintoihin sisältyy myös säännöllisen unirytmin hallintaa osana arkea sekä opit kokonaisvaltaiseen urheilulliseen elämäntapaan. 

Kilpapelinä opinnoissa on Counter-Strike: Global Offensive.

Play Video

Oppilaitokset

Voit opiskella niin ammatillisessa oppilaitoksessa kuin lukiossa. Valittavanasi on kolmen eri oppilaitoksen esport-linja.

jami

Järviseudun ammatti-instituutti eli JAMI toimii Etelä-Pohjanmaan Järviseudulla. Opiskelijoita on vajaa 500. Esportsia voit opiskella Jamissa Alajärven toimipisteessä.

Alajärven lukio

Alajärven lukio on on korkeatasoinen, hyvin varustettu yleislukio, jossa toimii myös esport-linja. Opiskelijoita lukiossa on noin 200. Yhteisöllisyys ja hyvä opetus näkyvät koulun arjessa.

vimpelin lukio

Vimpelin lukio on yleislukio, jossa toimii yleislinjan lisäksi palloilulinja ja esportlinja. Opiskelijoita lukiossa on noin 80. Yhteisöllisyys ja hyvä opetus näkyvät koulun arjessa.

Veto Esports

vimpelin veto

Veto Esports on Vimpelin Vedon Esports-jaosto. Veto Esportsilla on kaksi joukkuetta: edustusjoukkue ja akatemiajoukkue.

Kilpapelaaminen ei olisi mitään ilman omaa joukkuetta ja joukkuekavereita. Esportkoulussa joukkuetoiminta on tehty pelaajille helpoksi – kaikki esportkoulun kilpapelaajat pääsevät Veto akatemiaan, joka osallistuu erillaisiin kilpapelisarjoihin netin läpi sekä lan-turnauksiin. 

Veto akatemian pelaajilla on oppilaitosten lisäksi Veto Esportsin ja Vimpelin Vedon tuki taustalla. Veto Esports haluaa kasvattaa urheilijamaisen elämäntavan omaksuvia pelaajia.

Veto Esports tarjoaa nuorille esportkoulun pelaajille myös mahdollisuuden pelaajapolkuun edustusjoukkueeseen.

Hakulomake

Yhteishaku 2020: 18.2.–10.3.2020.
Jatkuva haku kevät 2020: 1.2.–30.5.2020.

Yhteishaussa hakevat peruskoulun ja lukion päättäneet. Hae yhteishaussa opintopolussa ja täytä lisäksi allaoleva erillinen hakulomake. Jos opiskelet nyt jossain muussa lukiossa tai ammatillisessa oppilaitoksessa, voit hakea normaalisti yhteishaussa.

Jos olet jo suorittanut jonkin ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon, et voi hakea yhteishaussa. Hae silloin jatkuvan haun kautta täyttämällä alla oleva lomake.  

Usein kysytyt kysymykset

Voit opiskella esportsia kolmessa eri oppilaitoksessa Järviseudulla:

 • Järviseudun ammatti-instituutissa Alajärvellä
 • Alajärven lukiossa
 • Vimpelin lukiossa

Alajärven ja Vimpelin lukiossa voit opiskella 10 kurssin kokonaisuuden kilpapelaamista.

Järviseudun ammatti-instituutissa Alajärvellä voit opiskella kaksi erilaista tutkinnon osaa:

 • Kilpapelaaminen
 • Esport-liiketoiminta

Liiketoiminnan perustutkinto, merkonomi

Tutkinnon suorittajalla on asiakaslähtöistä liiketoimintaosaamista, viestintä- ja vuorovaikutusosaamista, kielitaitoa sekä talouden hallinnan osaamista. Hän toimii erilaisissa digitaalisissa ympäristöissä ja verkostoituu ammatillisesti. Hänellä on perusvalmiudet yrittäjyyteen ja valmiudet kehittyä lähiesimiestehtäviin. Tutkinnon suorittaneella on valmiudet uusien tuotteiden ja palveluiden sekä asiakaskokemuksen kehittämiseen.

Opiskelija voi valintojensa pohjalta hankkia osaamista esimerkiksi seuraavilta alueilta:

 • asiakaspalvelu, myynti ja palvelumuotoilu
 • kirjanpito,palkanlaskenta, laskutus ja reskontran hoitaminen
 • projektissa toimiminen ja tapahtumatuotanto
 • markkinointiviestintä ja sisällöntuotanto
 • yritystoiminnan suunnittelu ja yrityksessä toimiminen.

Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto, IT-tukihenkilö

IT-tukihenkilö osaa asentaa, testata ja dokumentoida asiakkaan työtehtäviin soveltuvan työasemalaitteiston, sovellusohjelmat sekä tarvittavat tietoliikenneyhteydet. IT-tukihenkilö opastaa asiakkaita järjestelmien käyttöönotossa ja varmistaa laitteistojen ja ohjelmistojen toimivuuden. Hän laatii tarvittavat käyttöohjeet sekä suunnittelee ja toteuttaa annettavan koulutuksen ja opastuksen. Hän ylläpitää tarvittavia tietokantoja ja tietokantaympäristöjä. Hän ratkaisee ohjelmien ja laitteiden käytössä esiintyviä ongelmia. Hän huolehtii tietojärjestelmän tietoturvasta ja varmuuskopioinnista. Hän avustaa ja ohjaa asiakasta työpisteen ergonomisten ratkaisujen suunnittelussa ja toteutuksessa. Hän käsittelee ja dokumentoi asiakkaiden palvelupyyntöjä. Hän hallitsee alan englanninkielistä terminologiaa.

Esports tai e-urheilu on tietokoneella tai konsolilla pelaamista kilpailullisesti.

Perinteisellä harrastepelaamisella ja kilpailullisesti pelaamisella on suuri ero. Siinä missä harrastepelaamisessa kyse on mukavasta ajanviettämisestä ja tavasta rentoutua, esportsissa haetaan urheilijamaisesti maksimaalista suorituskykyä. Tämä tarkoittaa niin yksilötasolla kuin joukkueena tiukkaa tavoitteellista harjoittelua, taktisten elementtien hiomista ja yhteispelin herkistämistä.

Esports on nyt kaikien huulilla.

Nuoria on aina kiinnostanut pelaaminen mutta nyt perinteisen harraste- ja hupipelaamisen rinnalle on noussut uusi milleniaalien sukupolvi, jota kiinnostaa pelaaminen ammattimaisesti. 

Telia, Suomen elektronisen urheilun liitto SEUL ja Kajaanin ammattikorkeakoulun 2018 tekemän markkinatutkimuksen mukaan:

 • Elektroninen urheilu on 18-29 vuotiaiden miesten keskuudessa jääkiekon kanssa kiinnostavin urheilun muoto.
 • 25-34 -vuotiaat ovat merkittävän suuri e-urheilun seuraajaryhmä.
 • E-urheilusta kiinnostuneita miehiä on 73% ja naisia 27%.
 • Yli 80% e-urheilusta kiinnostuneista on alle 45-vuotiaita.
 • E-urheilua näytettiin suomalaisilla TV-kanavilla n. 65 tuntia vuonna 2018, verkko on kuitenkin medioista täysin ylivoimaisesti ykkönen.

Esports ei ole pelkästään pelaamista.

Varsinaisen kilpapelaamisen ympärille on rakentumassa suuri ekosysteemi johon kuuluvat olennaisesti mm kilpapeliturnaukset, kilpapelisarjat, kilpapeliorganisaatiot, streamaajat ja lajiliitto.

Tähän saakka edellämainittuja taustatoimijoita ovat pyörittäneet pelaajat itse, pääsin harrastelijamaisesti. Toiminnan ammattimaistuessa näihin toimiin kaivataan yhä enemmän ja enemmän esimerkiksi liiketoiminnan, markkinoinnin sekä tieto- ja viestintätekniikan ammattilaisia.

Opiskelijavalinnat esport-linjalle koostuvat eri osa-aluiden pisteytyksestä.

Pisteytämme hakijat seuraavanlaisesti:

 • Lukuaineiden keskiarvo peruskoulun päättötodistuksesta
 • Pelinsisäinen taitotaso (MM ja Faceit)
 • Ryhmähaastattelu Discordissa

Edellämainittujen osa-alueiden kokonaispisteet ratkaisevat opiskelijavalinnat. Valituksi voi tulla myös varasijalta.

Saat tiedon esport-linjan valinnoista aikaisintaan 11.6.2020 kirjepostissa. Ota vastaan opiskelupaikkasi viimeistään 25.6.2020. 

Kilpapeliopintojen sisältö on identtinen, opiskelit sitten lukioissa tai Jamissa.

Kilpapeliopintojen sisällöt kursseina ja osaamispisteinä:

 • Ravitsemustieto ja ruokavalio (1 kurssi / 1 osp)
 • Fyysinen harjoittelu ja huolenpito (2 kurssia / 3 osp)
 • Elämänhallinta (1 kurssi / 1 osp)
 • Kilpapelaajan eettiset ohjeet (1 kurssi / 1 osp)
 • Pelaajabrändi (1 kurssi / 1 osp)
 • Tiimityöskentely (1 kurssi / 1 osp)
 • Pelivalmennus (3 kurssia / 7 osp)
Esport-liiketoimintaa voit opiskella ainoastaan Jamissa.
Esport-liiketoiminnan sisältö:
 
 • Liiketoiminnan suunnittelu ja markkinointi (2 osp)
 • Yhteistyöverkostojen rakentaminen yrityksiin (2 osp)
 • Liiketoiminnan toteuttaminen (5 osp)
 • Liiketoiminnan arviointi ja kehittäminen (1 osp)
 

Noin 80% esportkoulun opiskelijoista muuttaa Järviseudun ulkopuolelta.

Meillä on opiskelijoita ympäri Suomen – mm. Turusta, Oulusta, Helsingistä, Tampereelta ja Kauhajoelta. Muuttaessasi Järviseudulle, et siis ole yksin. 

Kun muutat Järviseudulle, pidämme huolen siitä, että tunnet olosi kotoisaksi ja pääset asettautumaan kunnolla uudelle asuinpaikkakunnallesi. Tarvittaessa autamme myös sopivan asunnon etsimisessä. Opettajamme ovat helposti lähestyttäviä ja auttavat opiskelijoita myös kaikissa arkiasioissa.

Järjestämme opiskelijoillemme koulunkäynnin ulkopuolella retkiä mm Ideaparkkiin Seinäjoelle ja Powerparkkiin Alahärmään.

Järviseudun ammatti-insituutti tarjoaa Alajärvellä opiskelijoilleen ilmaisen asuntolan.

Jamin asuntolalla on ilmainen valokuituyhteys. Asuntola sijaitsee Kurejoella, noin 5km päässä Alajärven toimipisteeltä. Kurejoelta on Alajärvelle säännöllinen bussiyhteys. Asuntolapaikkoja on rajallinen määrä.

Jamin asuntola-asioissa voit olla yhteydessä koulutusalajohtaja Henna Latvalaan (henna.latvala@jamin.fi). 

Vuokra-asuntoja voit tiedustella Alajärven kaupungin asuntotoimistosta. 

Alajärven kaupungin asuntotoimisto 
Alvar Aallon tie 1, 62900 ALAJÄRVI
Aukioloajat ma-pe 9-15

Kaija Sivula
0400 295 232 tai 06 2412 2261
kaija.sivula(at)alajarvi.fi

Vimpelissä lukiolaisille on varattu hyväkuntoisia vuokrasoluasuntoja Rentolankartanosta.

Rentolankartanon asunnoissa on iso yhteinen olohuone ja keittiö. Asuntoihin kuuluu valokuituyhteys.

Autamme tarvittaessa vapaiden asuntojen etsimisessä myös yksityisiltä markkinoilta.

Opiskelu JAMIssa, Vimpelin lukiossa ja Alajärven lukiossa on ilmaista.

Voit vaihtaa meille opiskelemaan, jos opiskelet nyt jossakin muussa ammatillisessa oppilaitoksessa / lukiossa.

Hyväksiluemme kaikki aikaisemmat suorituksesi ja teemme sinulle henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman. Hyvin usein pääset jopa jatkamaan suoraan siitä, mihin edellisessä oppilaitoksessasi jäit.

Yhteystiedot

Mikko Kalijärvi

VastaAVA OPETTAJA
Esportkoulu

mikko.kalijarvi@jamin.fi
0503717349

Henna Latvala

koulutusalajohtaja
järviseudun ammatti-intituutti

henna.laTvala@jamin.fi
0403580922

Marko timo

rehtori
Alajärven ja Vimpelin lukiot

marko.timo@vimpeli.fi
0444659450