Järviseudun ammatti-instituutissa on 20 aloituspaikkaa kilpapelilinjalle ja 10 aloituspaikkaa esport-liiketoimintaan. Alajärven lukiolla ja Vimpelin lukiolla on kummallakin 15 aloituspaikkaa kilpapelilinjalle.
KOVA Akatemia koostuu kolmesta toisen asteen oppilaitoksesta. Järviseudun ammatti-instituutissa on ollut esport-opintoja jo vuodesta 2014 lähtien. JAMIn kilpapelilinja aloitti syksyllä 2019. Alajärven ja Vimpelin lukioiden kilpapelilinjat käynnistyvät syksyllä 2020. JAMIssa voit opiskella itsellesi samalla ammatillisen perustutkinnon: IT-tukihenkilö tai merkonomi.
Opiskelun ja kilpapelaamisen yhdistäminen ei ole koskaan ollut näin helppoa. Opiskelit sitten JAMIssa, Alajärven lukiossa tai Vimpelin lukiossa, on sinulla Suomen parhaimmat puitteet harjoittaa pelaamista ja hoitaa opintosi siinä samalla. Kilpapeliopinnot ovat samat, opiskelit sitten amiksessa tai lukiossa.
JAMI on ainoa toisen asteen oppilaitos Suomessa, jossa voi opiskella esport-liiketoimintaa. Esport-liiketoiminta on oikeaa liiketoimintaa ja opiskelijat saavat palkkaa opiskeluajaltaan. Esport-liiketoiminnassa opiskelijat järjestävät peliturnauksia ja tapahtumia.
Laadukas 10 kurssin / 15 osaamispisteen kokonaisuus on räätälöity tavoitteellisen pelaajan tarpeisiin. KOVA Akatemiassa opintoihin sisältyy pelivalmennuksen lisäksi runsaasti liikuntaa sekä myös henkisen puolen valmennusta.
KOVA Akatemia ja JAMI tarjoavat ylivoimaisesti Suomen laajimman esport-opintotarjottimen. Opiskeltavana on kolme kokonaista tutkinnon osaa esportsista – kilpapelaaminen, esport-liiketoiminta ja teamleader-opinnot! Teamleader-opinnot ovat jatko-opintoja esport-liiketoimintaan.
KOVA Akatemian yhteistyökumppanina on KOVA Esports. KOVAlla on edustus seitsemässä eri pelissä, ja CS-joukkue on alusta saakka ollut Suomen kärkinimiä.
KOVA Akatemian valmennuksista vastaavat Suomen ensimmäinen pelivalmennusorganisaatio Incoach sekä KOVA Esportsin oma peformance coach Perttu Leppä! Valmennuksessa otamme huomioon yksilölliset tarpeesi ja räätälöimme valmennusohjelman sen mukaan.
Kilpapeliopinnoissa keskityt luonnollisesti siihen olennaisempaan – eli pelaamiseen. Lukuvuoden aikana keskityt niin joukkue- kuin yksilöharjoitteluun. Liityt muiden pelaajien kanssa KOVA Akatemiaan, jonka kanssa harjoittelette sekä osallistutte online- ja lan-turnauksiin.
Sinua ja tiimiäsi auttaa kehittymään oma pelivalmentaja sekä performance coach, jotka ovat viikoittain käytettävissänne. Pelaamisen lisäksi opinnot sisältävät mm. fyysistä kuntoilua ja ravintotietoutta. Opintoihin sisältyy myös säännöllisen unirytmin hallintaa osana arkea sekä opit kokonaisvaltaiseen urheilulliseen elämäntapaan.
Kilpapelinä opinnoissa on Counter-Strike: Global Offensive.
Esport-liiketoiminnassa osallistut OUTLOAD-kilpapelitapahtuman järjestämiseen. OUTLOAD on kuin pieni työpaikka oppilaitoksen sisällä – sillä on omat työskentelytilat, opiskelijoiden itsensä sopimat työajat ja laaja valikoima erilaisia työtehtäviä.
Esport-liiketoiminnassa opiskelijat työskentelevät mm. myynnin, markkinoinnin, turnausjärjärjestelyjen, mediatuotannon ja tietoverkkoinfran parissa.
Osa opiskelijoista toimii tiimijohtajina ja johtavat oman opiskelijatiiminsä työskentelyä. Kun tapahtuma ohi, jaetaan sen tuottamat voitot järjestäjien kesken palkkana.
Haluatko kokeilla oman opiskelijatiimin johtamista? Janoatko vastuuta sekä haasteita?
Teamleader-opinnoissa saat oman esport-liiketoimintatiimin johdettavaksesi. Opiskeluasi ja johtamistasi rytmittävät viikottaiset johtoryhmäpalaverit opettajan kanssa ja pääset itse suunnittelemaan tiimisi viikoittaista toimintaa.
Teamleader-opinnot ovat jatko-opintoja esport-liiketoimintaan. Teamleader-opintoihin vaatimus on että esport-liiketoiminnan perusopinnot ovat suoritettu kiitettävästi.
Järviseudun ammatti-instituutti eli JAMI toimii Etelä-Pohjanmaan Järviseudulla. Opiskelijoita on vajaa 500. Esportsia voit opiskella Jamissa Alajärven toimipisteessä.
Alajärven lukio on on korkeatasoinen, hyvin varustettu yleislukio, jossa toimii myös esport-linja. Opiskelijoita lukiossa on noin 200. Yhteisöllisyys ja hyvä opetus näkyvät koulun arjessa.
Vimpelin lukio on yleislukio, jossa toimii yleislinjan lisäksi palloilu- ja esportlinja. Opiskelijoita lukiossa on noin 80. Yhteisöllisyys ja hyvä opetus näkyvät koulun arjessa.
KOVA on vuonna 2019 perustettu suomalainen e-urheiluorganisaatio. KOVAn CS:GO-joukkue on voittanut muun muassa Summer Assemblyt 2019, Telia Esport Seriesin 3. kauden sekä Finnish Esports Leaguen 8. kauden. Vuoden 2020 Elisa Finnish Championship -turnauksessa KOVA sijoittui toiseksi.
KOVA Akatemian opiskelijat saavat käyttöönsä KOVAn ammattimaisen osaamisen, kun niin KOVAn ammattilaispelaajat kuin performance coach jakavat parhaat tietonsa serverillä onnistumiseen.
KOVA Akatemian kilpapelaajat pelaavat KOVAn akatemiajoukkueessa, joka osallistuu erilaisiin kilpapelisarjoihin ja turnauksiin. KOVA Akatemian käyneet pelaajat ovat vastuullisia ja kurinalaisia.
Esport-liiketoiminnan opiskelijat osaavat monipuolisesti eri taitoja, joita alalla tarvitaan ja pystyvät tarvittaessa työskentelemään vaikka kilpapeliorganisaatioissa eri tehtävissä.
Yhteishaku 2022: Aikataulu julkaistaan myöhemmin.
Jatkuva haku SYKSY 2021: 1.8.2021 – 31.12.2021
Jatkuva haku KEVÄT 2022: 1.1.2022 – 31.5.2022
Yhteishaussa voivat hakea peruskoulun ja lukion päättäneet. Hae yhteishaussa ensin opintopolku.fi -sivustolla ja täytä lisäksi allaoleva erillinen hakulomake. Jos opiskelet tällä hetkellä jossain muussa lukiossa tai ammatillisessa oppilaitoksessa, voit myös silloin hakea normaalisti yhteishaussa.
Jos olet jo suorittanut jonkin ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon, et voi hakea yhteishaussa. Hae silloin jatkuvan haun kautta täyttämällä alla oleva lomake.
Voit opiskella esportsia kolmessa eri oppilaitoksessa Järviseudulla:
Alajärven ja Vimpelin lukiossa voit opiskella 10 kurssin kokonaisuuden kilpapelaamista.
Järviseudun ammatti-instituutissa Alajärvellä voit opiskella kolme erilaista tutkinnon osaa:
Järviseudun ammatti-instituutissa voit opiskella esports-opintojen ohessa ammatillisen perustutkinnon: IT-tukihenkilöksi tai merkonomiksi.
Liiketoiminnan perustutkinto, merkonomi
Tutkinnon suorittajalla on asiakaslähtöistä liiketoimintaosaamista, viestintä- ja vuorovaikutusosaamista, kielitaitoa sekä talouden hallinnan osaamista. Hän toimii erilaisissa digitaalisissa ympäristöissä ja verkostoituu ammatillisesti. Hänellä on perusvalmiudet yrittäjyyteen ja valmiudet kehittyä lähiesimiestehtäviin. Tutkinnon suorittaneella on valmiudet uusien tuotteiden ja palveluiden sekä asiakaskokemuksen kehittämiseen.
Opiskelija voi valintojensa pohjalta hankkia osaamista esimerkiksi seuraavilta alueilta:
Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto, IT-tukihenkilö
IT-tukihenkilö osaa asentaa, testata ja dokumentoida asiakkaan työtehtäviin soveltuvan työasemalaitteiston, sovellusohjelmat sekä tarvittavat tietoliikenneyhteydet. IT-tukihenkilö opastaa asiakkaita järjestelmien käyttöönotossa ja varmistaa laitteistojen ja ohjelmistojen toimivuuden. Hän laatii tarvittavat käyttöohjeet sekä suunnittelee ja toteuttaa annettavan koulutuksen ja opastuksen. Hän ylläpitää tarvittavia tietokantoja ja tietokantaympäristöjä. Hän ratkaisee ohjelmien ja laitteiden käytössä esiintyviä ongelmia. Hän huolehtii tietojärjestelmän tietoturvasta ja varmuuskopioinnista. Hän avustaa ja ohjaa asiakasta työpisteen ergonomisten ratkaisujen suunnittelussa ja toteutuksessa. Hän käsittelee ja dokumentoi asiakkaiden palvelupyyntöjä. Hän hallitsee alan englanninkielistä terminologiaa.
Esports tai e-urheilu on tietokoneella tai konsolilla pelaamista kilpailullisesti.
Perinteisellä harrastepelaamisella ja kilpailullisesti pelaamisella on suuri ero. Siinä missä harrastepelaamisessa kyse on mukavasta ajanviettämisestä ja tavasta rentoutua, esportsissa haetaan urheilijamaisesti maksimaalista suorituskykyä. Tämä tarkoittaa niin yksilötasolla kuin joukkueena tiukkaa tavoitteellista harjoittelua, taktisten elementtien hiomista ja yhteispelin herkistämistä.
Esports on nyt kaikien huulilla.
Nuoria on aina kiinnostanut pelaaminen mutta nyt perinteisen harraste- ja hupipelaamisen rinnalle on noussut uusi milleniaalien sukupolvi, jota kiinnostaa pelaaminen ammattimaisesti.
Telia, Suomen elektronisen urheilun liitto SEUL ja Kajaanin ammattikorkeakoulun 2018 tekemän markkinatutkimuksen mukaan:
Esports ei ole pelkästään pelaamista.
Varsinaisen kilpapelaamisen ympärille on rakentumassa suuri ekosysteemi johon kuuluvat olennaisesti mm kilpapeliturnaukset, kilpapelisarjat, kilpapeliorganisaatiot, streamaajat ja lajiliitto.
Tähän saakka edellämainittuja taustatoimijoita ovat pyörittäneet pelaajat itse, pääsin harrastelijamaisesti. Toiminnan ammattimaistuessa näihin toimiin kaivataan yhä enemmän ja enemmän esimerkiksi liiketoiminnan, markkinoinnin sekä tieto- ja viestintätekniikan ammattilaisia.
Opiskelijavalinnat esport-linjalle koostuvat eri osa-aluiden pisteytyksestä.
Pisteytämme hakijat seuraavanlaisesti.
Kilpapelaajat:
Esport-liiketoiminta:
Teamleader-opinnot:
Edellämainittujen osa-alueiden kokonaispisteet ratkaisevat opiskelijavalinnat. Valintojen ulkopuolelle jäävät hakijat saavat varasijanumeron. Valituksi voi päätyä myös varasijalta.
Saat tiedon opiskelijavalinnoista aikaisintaan 17.6.2021.
Kilpapeliopintojen sisältö on identtinen, opiskelit sitten lukioissa tai Jamissa.
Kilpapeliopintojen sisällöt kursseina ja osaamispisteinä:
Voit tutustua tutkintojen sisältöihin, tutkinnon osiin ja arviointiin ePerusteissa.
Liiketoiminnan perustutkinto, merkonomi
Noin 80% esportkoulun opiskelijoista muuttaa Järviseudun ulkopuolelta.
Meillä on opiskelijoita ympäri Suomen – mm. Turusta, Oulusta, Helsingistä, Tampereelta ja Kauhajoelta. Muuttaessasi ulkopaikkakuntalaisena Järviseudulle, et siis ole yksin.
Kun muutat Järviseudulle, pidämme huolen siitä, että tunnet olosi kotoisaksi ja pääset asettautumaan kunnolla uudelle asuinpaikkakunnallesi. Tarvittaessa autamme myös sopivan asunnon etsimisessä. Opettajamme ovat helposti lähestyttäviä ja auttavat opiskelijoita myös kaikissa arkiasioissa.
Järjestämme opiskelijoillemme koulunkäynnin ulkopuolella retkiä mm Ideaparkkiin Seinäjoelle ja Powerparkkiin Alahärmään.
Järviseudun ammatti-insituutti tarjoaa Alajärvellä opiskelijoilleen ilmaisen asuntolan. Olet oikeutettu hakemaan asuntolapaikkaa, mikäli opiskelet Jamissa perustutkintoa tai kaksoistutkintoa. Jamin asuntolalla on ilmainen valokuituyhteys. Asuntola sijaitsee Kurejoella, noin 5km päässä Alajärven toimipisteeltä. Kurejoelta on bussiyhteys Alajärven keskustaan. Asuntolapaikkoja on rajallinen määrä. Jamin asuntola-asioissa voit olla yhteydessä koulutusalajohtaja Henna Latvalaan (henna.latvala@jamin.fi).
Alajärven vuokra-asuntoja voit tiedustella Alajärven kaupungin asuntotoimistosta. Alajärven kaupungin asuntotoimisto Alvar Aallon tie 1, 62900 ALAJÄRVI Aukioloajat ma-pe 9-15 Kaija Sivula 0400 295 232 tai 06 2412 2261 kaija.sivula(at)alajarvi.fi
Vimpelissä lukiolaisille on varattu hyväkuntoisia vuokrasoluasuntoja Rentolankartanosta. Rentolankartanon asunnoissa on iso yhteinen olohuone ja keittiö. Asuntoihin kuuluu valokuituyhteys. Autamme tarvittaessa vapaiden asuntojen etsimisessä myös yksityisiltä markkinoilta.
Opiskelu JAMIssa, Vimpelin lukiossa ja Alajärven lukiossa on ilmaista.
Voit vaihtaa meille opiskelemaan, jos opiskelet nyt jossakin muussa ammatillisessa oppilaitoksessa / lukiossa.
Hyväksiluemme kaikki aikaisemmat suorituksesi ja teemme sinulle henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman. Hyvin usein pääset jopa jatkamaan suoraan siitä, mihin edellisessä oppilaitoksessasi jäit.
VastaAVA OPETTAJA
JAMI
mikko.kalijarvi@jamin.fi
0503717349
KOULUTUSPÄÄLLIKKÖ
JAMI
SUVI.KOHTALA@jamin.fi
0404814132
PERFORMANCE COACH
KOVA ESPORTS
PERTTU@KOVA.GG
rehtori
LUKIOT
marko.timo@ALAJARVI.fi
0444659450